Repatrierea persoanelor decedate in strainatate

Repatrierea persoanelor decedate in strainatate

repatriere decedati, transport funerar internationalPentru transportul persoanelor decedate in strainatate este necesar acordul autoritatilor din tara respectiva, precum si aprobarea institutiei de sanatate publica competenta din unitatea administrativteritoriala in care a avut loc decesul.

Pentru aducerea persoanelor decedate din alta tara in Romania sunt necesare aprobarea oficiului consular al Romaniei din tara respectiva, aprobarea autoritatilor de sanatate publica din tara respectiva, precum si declaratia de primire din partea administratiei cimitirului in care are loc inhumarea.

Transportul international al corpurilor persoanelor decedate din tara in strainatate se face pe baza unui pasaport de transport mortuar, eliberat de catre autoritatile de sanatate publica judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, in functie de locul unde s-a produs decesul sau exhumarea.

Din pacate, in cazul deceselor romanilor in strainatate, statul roman nu deconteaza absolut nimic din costul procedurilor de repatriere, care de cele mai multe ori sunt de ordinul a catorva mii de euro. De regula, acestea sunt estimate intre 3 si 6.000 euro (si peste), cu mult peste materiale ale rudelor decedatilor.

Conform tarifelor practicate de firmele de transport funerar international, serviciile de repatriere a decedatilor sunt costisitoare in cazul unor tari ca Austria, Luxemburg, Belgia, Olanda si Finlanda. In cazul in care repatrierea se face din tari precum Anglia, Franta sau Spania, costurile pot scadea semnificativ, daca familia intocmeste singura documentele de transport, adica pasaportul mortuar. Insa, exista tari in cadrul Uniunii Europene unde legislatia tarilor nu permite intocmirea sau ridicarea documentelor necesare repatrierii de catre familie, ci numai unei firme autorizate.

Documente necesare pentru obtinerea actelor necesare repatrierii

Actele de stare civila ale persoanei care trebuie repatriate.

  • Cartea de identitate/buletinul
  • Certificatul de nastere
  • Certificatul de casatorie (daca este cazul)

In functie de tara din care se face repatrierea, institutiile pot solicita atat documentele originale (intotdeauna in Germania), cat si traducerile acestora, dar si alte documente de stare civila.

In general, pentru repatrierile din Germania, vi se vor solicita absolut toate documentele de stare civila ale defunctului (in original si tradus!), inclusiv, daca este cazul: certificat de deces al sotului/sotiei defunctului, sentinta de divort.

Uneori autoritatile solicita o procura notariala prin care prestatorul funerar este mandatat de familie sa efectueze o parte din demersuri.

In cazul in care s-a produs decesul, pe langa documentele de stare civila de mai sus, trebuie sa va asigurati ca medicul constatator va elibereaza:

  • Certificat constatator (certificatul medical de deces)
  • Certificat de non-contagiune (care atesta ca defunctul nu a suferit de o boala contagioasa si/sau ca poate fi transportat fara riscuri, in ciuda patologiilor de care a suferit). Este eliberat de medicul constatator, in cazul in care se intentioneaza repatrierea defunctului.

Informati medicul constatator ca intentionati sa solicitati transportul funerar international!

Dupa ce aveti la indemana toate documentele de mai sus, puteti face declaratia de deces la primaria pe raza careia s-a produs decesul, in vederea obtinerii certificatului (actului) de deces.

Ulterior, exista o serie de alte documente care variaza in functie de tara in care s-a produs decesul, la care agentia funerara pe care o alegeti va poate oferi mai multe informatii, in vederea obtinerii acestora. Consulatul sau ambasada tarii in care corpul urmeaza sa fie repatriat va pot oferi, de asemenea, sfaturi si informatii.