Organizarea meselor de pomenire in cinstea celor dragi

Organizarea meselor de pomenire in cinstea celor dragi

organizare mese de pomenirePomenirea celor care au trecut pragul spre existenta vesnica constituie una dintre practicile cele mai raspandite si mai respectate de catre crestini, aceasta apartinand, cu precadere, cultului mortilor, care a prins radacini dintre cele mai adanci in credinta si traditia liturgica a Bisericii Ortodoxe.

Pomenirea la 3 zile dupa moarte, care coincide cu ziua inmormantarii, se face in cinstea Sfintei Treimi, dar si in amintirea Invierii celei de a treia zi a Mantuitorului, Care, sculandu-Se din morti, „S-a facut parga sau incepatura si arvuna sau chezasie a invierii celor adormiti”.

Pomenirea la 9 zile dupa moarte se savarseste pentru ca cel adormit „sa fie vrednic de partasia cu cele noua
cete ingeresti, dar si in amintirea orei a noua, cand Mantuitorul, fiind pe cruce, a fagaduit talharului raiul, rugandu-L acum si noi pe Dumnezeu sa-l invredniceasca pe raposatul nostru sa ajunga in rai”.

Pomenirea cea de la 40 de zile sau 6 saptamani, care ne aminteste de Inaltarea Mantuitorului la cer, rugandu-ne pentru ca si sufletul celui raposat sa se inalte in randurile Sfintilor, Dreptilor si ingerilor, in Imparatia lui Dumnezeu.

Pomenirile de la 6 luni si de la 1 an se fac tot intru cinstirea Sfintei Treimi.

Pomenirile continua pana la 7 ani, cand are loc ultima pomenire de acest gen, cifra 7 fiind considerata numar sfant, amintind de cele sapte zile ale creatiei. La aceasta data, se considera ca trupul este prefacut cu totul in tarana.